Jonas Jönsson, socialchef i Ljungby kommun. Foto: Per Brolléus
Jonas Jönsson, socialchef i Ljungby kommun. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Lidhultstrakten

Den åtalade hemtjänstkvinnans referenser är kastade

Socialchefen: "Vi måste arbeta upp våra rutiner"
1:42 min

Ljungby kommun har hela tiden hävdat att man tog referenser på kvinnan som fick jobb inom hemtjänsten och som nu åtalats för omfattande stölder hemma hos äldre. Men efter att P4 Kronoberg tryckt på för att få veta vilka referenser man faktiskt tog, säger kommunen nu att alla uppgifter om kvinnans tidigare meriter eller anställningar är kastade. 

– Att plocka referenser idag är inget vi har möjlighet till, säger Jonas Jönsson, socialchef i Ljungby kommun.

De är borta, helt enkelt?

– Dokumentationen är borta, ja.

Det handlar om tryggheten hos de äldre i Ljungby som har hemtjänst, att de ska veta att personer som är i deras hem är att lita på. Ansvaret för att se till det är kommunens och efter att de omfattande smyckestölderna i Lidhult med omnejd blev kända tidigare i höstas, bedyrade kommunen att man tagit referenser på kvinnan, hon var uppkollad och fick därför börja jobba som timvikarie.

Så här sa socialchefen Jonas Jönsson i slutet av september när det också avslöjades att kvinnan även vad dömd för mord i slutet av 90-talet:

– Vi har ju haft en tanke om att det fungerar väl med referenstagning från tidigare arbetsgivare och såklart goda intervjuer.

Men i förundersökningen som blev offentlig i förrgår framkom att kvinnan varit arbetslös innan hon började inom hemtjänsten i Lidhult och att hon haft praktik på en organisation för före detta missbrukare. Hon var också narkoman och tog amfetamin varje dag, berättade hon i förhören, och stal smyckena från de äldre för att kunna köpa narkotika.

Så var kom de goda referenserna från som gjorde att kommunen tyckte det var ok att låta henne gå ensam hemma och ta hand om äldre och sjuka? Det ville vi återigen veta och fick så sent som i går besked om man inte tänkte släppa de uppgifterna.

I dag tvingas kommunen backa och medge att inga papper finns kvar. Inget CV togs heller in. Så ingen idag säga vilka referenser som togs.

– Det är en brist i våra rutiner, givetvis, säger socialchefen Jonas Jönsson.

Nu ser vi över rutinerna, säger han:

– Vi måste arbeta upp våra rutiner så att vi bättre har dokumentation när det gäller samtliga anställda och personal vad gäller referenstagning och liknande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".