Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: TT
Kronoberg

Kronoberg bra på att minska utsläpp av växthusgaser

"Fjärrvärmen gör ju att vi har kommit väldigt långt i omställningen"
1:40 min

I Sverige har man sedan 1990 minskat utsläppen som påverkar klimatet med cirka 20 procent. Men det skiljer mellan olika delar av landet. I Kronobergs län har man lyckats mycket bättre än riksgenomsnittet och minskat med över 30 procent.

Vi har ett varmare klimat och ökad risk för till exempel översvämning - och orsaken tros vara människans utsläpp av växthusgaser från exempelvis trafiken, hur vi värmer våra hus och jordbruket. Sverige har ett mål att minska utsläppen med 40 procent fram till 2020. 

Henrik Johansson är miljösamordnare i Växjö och visar på statistik över minskningen mellan 1990 och 2012. Här har det gått bra för Kronobergs län, som har minskat med 31 procent, och det är tio procentenheter högre än genomsnittet i landet.

Bakom en stor del av minskningen står övergången till fjärrvärme:

– Fjärrvärmen gör ju att vi har kommit väldigt långt i omställningen och det syns ju också i utsläppsminskningarna här.

Men att minskningen inte blivit ännu större beror mycket på att det har varit svårare att få ner utsläppen från trafiken:

– Många sitter med samma bil i kanske 15 år och då är det klart att det blir ett trögt system. Sen måste man också vänta på utbyggnaden av tankstationer och det tar också tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".