Foto: TT
Stormen "Alexander" närmar sig. Foto: TT
Kronoberg

Trafikverket: Vi förbereder oss väl

Under fredagskvällen väntas en storm dra in över södra Sverige. Nu uppger Trafikverket att tågtrafiken ställs in helt på vissa sträckor om prognosen håller i sig.

En vinterstorm kommer allt närmare och SMHI har utfärdat klass 2-varningar för storm och stormbyar för Kattegatt, Halland och delar av såväl Skåne som Kronoberg. Stormbyarna bedöms vara minst 25 meter per sekund, gränsen för att ge oväder ett namn.

- Det är ett lågtryck som kommer att fördjupas när det rör sig österut över Norsjön, Danmark och vidare in över södra Sverige, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI till TT.

De västra delarna av södra Sverige väntas bli värst drabbade när den rejäla blåsten drar in. Trafikverket kommer då att ställa in vissa tåg samt sänka hastigheten på vissa banor.

– Vi förbereder oss för ett oväder som förmodligen kommer att drabba både väg och järnväg. Vi går ut med den här informationen redan nu så att personer vet vad som kan ske imorgon, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

På de banor där det finns risk att träd faller över spåren ställs trafiken in helt under tiden som stormen väntas pågå. De banor som är trädsäkrade kommer att trafikeras, men tågen kommer att gå med reducerad hastighet.

SMHI tror att vindarna blåser som starkast vid 21-tiden på fredagskvällen och dalar rejält till lördagsmorgonen, men tar sen fart igen. 

– Just nu förbereder vi för bussersättning, eventuell plogning av snö och om träd faller ner ska vi ha folk på plats som kan jobba med det. Vi har resurserna beredda, säger Roger Falk.

Han uppmanar drabbade att hålla sig uppdaterade via Trafikverkets hemsida. Den kommer att uppdateras löpande. Bilister som måste ut och åka gör rätt i att ta reda på vad som väntar dem, menar Roger Falk.

SJ skriver på sin hemsida att de som har bokat biljett på tåg på sträckorna Göteborg-Kalmar, Malmö-Göteborg och Stockholm-Malmö/Köpenhamn erbjuds ombokning eller återköp, oavsett biljettyp.

Vindarna väntas öka i styrka under främst fredagskvällen och natten mot lördag — på vissa håll kommer det att blåsa upp till 28 meter per sekund, enligt SMHI.

Se Trafikverkets hemsida och SJ:s hemsida för mer information om just din resa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".