En man stoppar ner två hundralappar i sin plånbok Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
P4 Kronobergs bankspecial

Höga kundkrav - låg ränta

"Det handlar mer om rättvisekänslan"
1:26 min

Räntan på många konton är just nu väldigt låg, du får alltså inte mycket utdelning på de pengar du sätter in. En av många kronobergare som har reagerat på den låga utdelningen kontra höga kund-krav från banken är Janne Eidevåg i Växjö. 

Räntan på många konton är just nu 0,0 procent, och kraven för att få ränta över huvud taget är höga. En lyssnare berättar att för att vara förmånskund i sin bank, måste han först placera 300 000 kronor i banken och får då ändå noll procent i ränta.

Samma sak i Janne Eidevågs bank, där han först måste placera 50 000 kronor och får då 0, 15 procent i ränta och får då bara ta ut ett avgiftsfritt uttag. Eidevåg menar att baken borde minska marginalerna mellan inlåning och utlåning.

Bankerna menar att det är världsekonomin som styr och att svenska riksbanken har valt att ha en väldigt låg ränta vilket också påverkar svenska banker. Vill man ha högre avkastning ska man satsa på räntefonder och aktier, menar Marcus Annell på Swedbank.

Fler inslag om banker kan du kolla in nedan!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".