Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Foto: TT
Växjö

Kommunen anklagas för skatteplanering

"Man måste kalla saker vid dess rätta namn"
1:50 min

Hyresgästföreningen anklagar Växjö kommun för att syssla med ren skatteplanering i bildandet det nya bostadsbolaget Växjöbostäder och att pengar som borde gå till hyresgästerna istället går till kommunkassan. Men kommunen anser att man följer lagen.

– Det rimliga hade ju varit att Hyresbostäder och Växjöhem går ihop och bildar ett bolag. Men istället bildar man ett tredje bolag som inte äger något och så lånar man ut 500 miljoner till det så att bolagen får köpa sig själva och vips har man skapat en skuld på 500 miljoner som hyresgästerna ska betala ränta på varje år, säger Björn Johansson, ordförande för hyresgästföreningen sydost.

Vad handlar det om det här då?

 – Det handlar helt enkelt om att man ska plocka pengar från hyresgästerna till kommunkassan för att fylla på den, säger han.

Det Björn Johansson menar är att man har startat det nya bostadsbolaget Växjöbostäder för att på olika sätt tjäna pengar till kommunkassan, pengar han anser hyresgästerna går miste om. Bara räntan på de 500 miljoner Växjöbostäder lånar av kommunen motsvarar en hyra om året för varje hyresgäst säger Björn Johansson.

Han menar att Växjö kommun har ännu en konstruktion där man tvättar vinsten från skatt i koncernen VKAB. Något som han anser handlar om avancerad skatteplanering.

– Sen skickas hela vinsten till koncernbolaget som behåller 27 procent som skulle motsvara skatten, och man skickar tillbaka resten till bolaget. Och då behåller man ju de 27 procenten och det är ju inget annat än avancerad skatteplanering.

 Det är ganska hårda ord?

– Ja det är precis det det är. Man måste kalla saker vid dess rätta namn. 

Koncernen VKAB:s ordförande Peter Norman säger att de följer lagen om vilken utdelning man kan ta ut och det kontrolleras av länsstyrelsen och revisorerna har inte heller haft några synpunkter på konstruktionen säger han. 

– Vi tycker att vi har följt alla regler vi har haft anledning till att ta hänsyn till

Från hyresgästföreningen säger man att ni håller på med avancerad skatteplanering, vad säger du om det?¨

-- Även den typen av utdelning från bolagen är sådant som granskas av länsstyrelsen så vi följer det regelverk som finns.

Det är ju ganska grova anklagelser?

 – Det får stå för dem själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".