Foto: Stephen Bowler/Flickr/Creative Commons
Foto: Stephen Bowler/Flickr/Creative Commons
Alexander

Stormvarning mildras

Mats Andersson, SMHI: "Efter midnatt börjar vindarna avta"
1:25 min

SMHI har inte längre en klass 2-varning över sydvästra Kronoberg utan nu gäller klass 1 över hela länet. Vindarna kommer avta efter midnatt och SMHI varnar för ishalka på lördagsmorgonen.

– I Kronoberg ser det ut att bli i huvudsak hårda vindar och det finns även risk för mycket hårda vindar, det skulle i så fall inträffa någon gång mellan 20 och 21-tiden ikväll. Det finns en liten risk att några träd kan falla, säger Mats Andersson och berättar att det kommer bli lugnare väder:

– Efter midnatt börjar vindarna långsamt att avta.

Mats Andersson varnar för ishalka på lördagsmorgonen.

Hela södra Sverige drabbas av ovädret, om än inte i lika hög grad som områdena där klass 2-varningen ligger. SMHI varnar för mycket hårda vindbyar på 21 meter per sekund i större delen av Götaland.

Enligt SMHI drar stormen Alexander in över Sverige under en förhållandevis kort tid. 

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".