Däckhandlare Stefan Kavcic. Foto: Marcus Sjöholm/Sveriges Radio
Däckhandlare Stefan Kavcic. Foto: Marcus Sjöholm/Sveriges Radio
Kronoberg

Vi väljer däck efter förra årets vinter

"Vad vi däckhandlare behöver nu är 10-15 centimeter snö"
1:28 min

Vi väljer vinterdäck med utgångspunkt från förra årets väglag. Om förra vintern var sträng väljer vi dubbade däck, men om det var snöfritt blir det odubbat. Det säger däckhandlaren Stefan Kavcic i Växjö.

– Är det snö ett år så kommer kunden in och säger att det inte är tal om de där halkiga dubbfria däcken. Är det däremot en dålig vinter utan en flinga i närheten så ska samma kund aldrig någonsin igen har dubbat för det skramla och låter så bedrövligt, säger Stefan Kavcic med ett leende.

Nej, vi är inte speciellt rationella när vi väljer däck till våra bilar. Idag är dött lopp mellan dubbat och odubbat här i södra Sverige, enligt Kavcic. Kanske är det inte så konstigt, med tanke på att vi bor i en del av landet där vi knappast kan räkna med ordentligt vinterväglag.

– Det är helt enkelt upp till den resande att välja däck. Det är hur, och hur mycket, man kör sin bil som ska avgöra, säger däckhandlare Stefan Kavcic, som just nu går relativt sysslolös på jobbet.

– Vad vi däckhandlare behöver nu är 10-15 centimeter snö så att Berit krockar med grannes brevlåda eller ringer från parkeringen på Maxi och säger "älskling jag kommer inte härifrån". Då investerar Bertil i däck, för just nu är det brännvin och julklappar som gäller, avslutar Stefan Kavcic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".