Stationen i Alvesta. Foto: Kim Ohlsson
Stationen i Alvesta. Foto: Kim Ohlsson
Sverige

Hög tid boka resa till julfirande

Det är ingen panik. Ännu. Men boka din biljett bums om du vill vara säker på att komma fram till julfirandet i tid och till vettigt pris. Den 23 december är en extra het resdag.

Ingen har väl missat att julafton infaller på en onsdag detta år och att många passar på att vara lediga hela veckan. Andra måste jobba ända in i det sista, vilket bussbolaget Swebus noterat i sina bokningar.

– Många reser dagen före julafton, alltså den 23:e. Det finns fortfarande platser kvar den dagen, men det kan bli svårt att komma med någon av de populäraste avgångarna, säger presschef Christel Grip.

Vanligtvis kan extrabussar sättas in, men just den 23 december är det möjligt att de inte räcker, förklarar hon.

Alla som tänkt ta tåget bör också boka nu, i alla fall de som tänkt åka snabbtåg.

– Det finns fortfarande enstaka biljetter kvar på snabbtågen. Nattågen börjar också bli fullbokade. Men vill man ta tåget finns det platser kvar på Intercitytågen, säger Maricka Berggren vid SJ:s pressavdelningen.

Både SJ och SAS ser att resdagarna är utspridda från och med torsdag-fredag nästa vecka, möjligen med en topp den 23:e.

– Det är ett högt tryck på bokningarna, och vissa avgångar börjar bli fulla. Och biljetterna blir dyrare ju längre man väntar, priserna styrs ju av efterfrågan, säger Henrik Edström, pressansvarig vid SAS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".