Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Sverige

Get under granen allt vanligare

Dyra klappar, mat och godis slår inte ut svenska folkets välvilja under julen. Fler och fler väljer att skänka julklappar som gör gott i dubbel mening - så bli inte förvånad om det ligger ett gåvobevis på en get eller ett vaccinpaket under granen i år.

– Man köper inte chokladasken till släktingen utan väljer i stället att köpa tio myggnät, som i slutändan ges till någon annan, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas insamlingsråd (Frii).

Svenska folket skänkte i fjol 5,8 miljarder kronor till olika välgörenhetsorganisationer med 90-konton. En halv miljard mer än 2012 och en ny rekordnivå. Julen är inget undantag.

– Givandet går upp. Det är många som skänker kring jul, säger Maria Ros Jernberg.

Får ett gåvobevis

En tydlig trend är att människor väljer att ge bort julklappar som kommer någon annan till godo än själva mottagaren, som får nöja sig med ett gåvobevis som slagits in i ett paket och lagts under granen. Barnrättsorganisationen Plan Sverige började med så kallade alternativa julklappar för sju, åtta år sedan.

– Det är en spännande utveckling att man mer och mer börjar se alternativa sätt att ge till släktingar och vänner, säger Anna Hägg-Sjöquist, generalsekreterare för Plan Sverige.

Hjälporganisationer har webbshoppar där det går att se vad som behövs ute i fält och under julen startar många kampanjer.

– Det är fler och fler organisationer som erbjuder det. Och fler och fler som kan visa att insamlingsresultaten i de kampanjerna ökar, säger Ros Jernberg.

Samlade in 13,7 miljarder

Enligt henne är en orsak till trenden att hjälporganisationer har blivit bättre på att paketera gåvor som är abstrakta.

– Vår vanligaste produkt nu är "Lär en flicka läsa". Med 200 kronor bidrar du till att ge flickor utbildning i Guatemala, säger Hägg-Sjöquist.

Totalt samlade hjälporganisationer in knappt 13,7 miljarder kronor 2013, där gåvor från allmänheten stod för knappt 42 procent. Julen är inte extra viktig för Plan Sverige, utan fokus är på ett långsiktigt engagemang.

– Vi jobbar i huvudsak med faddrar. Att få människor att bidra långsiktigt och bygga en relation för att människor ska öka sin egen kunskap om våra frågor, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".