CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Pensionär med rullator. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Kronoberg

Kronobergare förväntas leva länge

Invånarna i Kronobergs län ligger tvåa bland de län i landet där invånarna förväntas leva längst. Bara i Halland har invånarna en längre förväntad livslängd. Det är några av de uppgifter som framkommer i Socialstyrelsens stora rapport om folkhälsa.

Förkovra dig! Ladda ner hela rapporten från Socialstyrelsen här!

Rapporten visar också att männen i Kronoberg upplever att deras hälsotillstånd är bra eller mycket bra och i jämförelsen hamnar Kronobergs män över riksgenomsnittet medan kvinnorna inte delar samma uppfattning där de ligger under riksgenomsnittet. 

Både män och kvinnor i länet uppger också att deras tandhälsa är ganska bra eller mycket bra.

Svenskarna blir friskare på flera plan - men samtidigt ökar hälsoklyftorna. Hälsan skiljer sig stort, både mellan olika socioekonomiska grupper och olika regioner i landet.

Överlag har folkhälsan jämfört med 2009 blivit bättre: vi lever längre, färre röker, färre har en riskabel konsumtion av alkohol och färre drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Variationerna är dock stora. Lång utbildning innebär ofta bättre hälsa, samtidigt som utvecklingen varit sämst för personer utan gymnasieutbildning. Andelen långtidsarbetslösa och behöriga till gymnasiet skiljer sig också stort över landet.

Hur länge tror du att du kommer leva? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".