Per-Henrik Nilsson. Foto: Landstinget Kronoberg
Per-Henrik Nilsson. Foto: Landstinget Kronoberg
Kronoberg

Sjukvårdsdirektören: Patienten kommer inte snabbt nog till strokeenheten

"Vi har satt igång ett förbättringsarbete"
6:55 min

Landstinget Kronoberg är bland de sämsta i landet när det gäller strokevård. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson beror det inte på vården utan på att patienten inte snabbt nog kommer till strokeenheten. 

– När det gäller vård på strokeenheten så är det riktigt att vi ligger för dåligt till, det handlar egentligen inte om vården utan om att man ska komma direkt dit med detsamma, säger Per-Henrik Nilsson som är sjukvårdsdirektör och fortsätter:

– Vi har satt igång ett förbättringsarbete som vi hoppas ska hjälpa upp siffrorna. De ligger inte på vilken avdelning som helst innan man kommit dit utan det är att man har legat på akutvårdsavdelningen och väntat.

En sak man ser på siffrorna är att det är bättre vård i Ljungby än i Växjö. Hur kan det bli så? Det är ju samma landsting.

– Vi har haft få vårdplatser att välja på i Ljungby så när det gäller vård på  strokeenheten så är det riktigt att man i regel kommer till det ställe man vårdar stroke, det finns inget alternativ egentligen, så systemet är perfekt riggat för att man ska hamna på en strokeenhet i Ljungby.  

Nilsson medger att strokevården inte funkat så bra och att man testat flera sätt för att den ska bli bättre.

– Nu har vi tagit fram ett nytt koncept som gör att det alltid ska finns ett par sängar på vår strokenhet vilket gör att man precis som i Ljungby lägger patienterna rätt från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".