Silhuetten av ett barn och en person som sitter ner i ett mörkt rum vid ett fönster. Foto: Scanpix.
Foto: TT
Växjö

Vill ge utsatta barn och kvinnor en trygg jul

"Vi försöker se till att man får fira jul och får en lugn stund"
5:32 min

Snart börjar ledighet för många, men för kvinnojourer inleds samtidigt årets viktigaste period då trycket brukar öka under just högtider.

Mariah Andersson, som är verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö, säger att det troligtvis kommer det bli fullt på boendet på Blenda över jul.

Drygt fyra av fem kvinnojourer har öppet över jul och nyår, enligt en sammanställning av Unizon, tidigare Sveriges kvinno- och tjejjourers Riksförbund, som samlar över 120 av landets jourer.  Uppskattningsvis är det 200 kvinnor och lika många barn kommer att tillbringa julen på något av jourerna i landet. Mariah Andersson, verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö tror att boendet på Blenda kommer vara fullt över julen.

Att just trycket ökar under högtider tror Mariah Andersson beror på en större press under högtider och att familjer då också samlas och lever tätare.

– Man kommer inte iväg, får inte distans till varandra så att det blir en frustration kanske. Sedan är det nog mycket press, till exempel kring jul, med att man ska ha ekonomiska medel, säger Mariah Andersson.

På Kvinnojouren Blenda vill man ge kvinnor och barn en lugn och positiv känsla inför högtiden.

– För de som firar jul och också för de som inte gör det, så ska det vara positivt och de kan få en klapp, säger Mariah.

Sedan i slutet av november har det samlats in julklappar till kvinnor och barn som behöver stöd och insamlingen har gått väldigt bra, säger Mariah.

– Det finns en enorm givmildhet och ett enormt stöd och engagemang hos Växjöbor och de som bor runt omkring som varit inne och lämnat julklappar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".