Anna Tenje
Anna Tenje (M) vid ett tidigare tillfälle. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Uppvidinge

Fd moderat uppmanas lämna sin plats av respekt till väljarna

Anna Tenje (M): Det är moraliskt förkastligt
1:25 min

Moderaternas förbundsordförande i länet, Anna Tenje, har idag uppmanat Ann Iversen som tog ett av Moderaternas mandat i Uppvidinge kommun vid valet att lämna sin plats. Anledningen är att Iversen efter valet hoppat över till Centern - men ändå har för avsikt att sitta kvar som politisk vilde på Moderaternas mandat.

– Ann Iversen borde visa respekt för väljarna och avsäga sig sin plats i kommunfullmäktige. Hon är inte personvald utan har fått sin plats som kandidat för Nya Moderaterna, säger Anna Tenje.

På grund av att Ann Iversen klamrar sig fast vid sin stol i fullmäktige - trots att hon bytt parti - förlorar Moderaterna i kommunen viktigt inflytande. Man tappar helt enekelt en moderat röst i fullmäktige.

– Det är det tredje och sista mandatet för Moderaterna så det är klart att det har ganska stor betydelse.

Anna Tenje säger att hon förgäves försökt få Iversen att lämna sin plats, men förgäves.

– Vi har på olika sätt försökt få henne förstå det moraliskt förkastliga i detta men utan framgång, säger Anna Tenje.

Ann Iversen har skrivit under en så kallad kandidatförsäkran där hon lovat att lämna sina uppdrag om inte längre är medlem, så det kan bli aktuellt att driva det här i domstol, säger Anna Tenje.

– Det är ett ändå ett juridiskt dokument och det skulle vara spännande att se hur långt detta håller, man kan väl tänka att vi skulle prova detta rättsligt framöver.

P4 Kronoberg har sökt Ann Iversen utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".