En blodig bår förs ut av ambulanspersona. Foto: TT

Fria efter 17 timmar

Gisslandramat i Sydney är över efter att polisen stormat fiket där en man hållit flera personer mot deras vilja. Vid 16.15-tiden rusade flera personer ut ur byggnaden och strax efter hördes skottlossning.

Polisen har bekräftat att insatsen är avslutad efter att gisslandramat pågått i över 17 timmar. Flera personer lyckades fly och sedan stormade polisen kaféet med kraftiga smällar och skottlossning.

Det var vid 23-tiden på söndagen, svensk tid, som de första uppgifterna om gisslandådet kom. En man tog ett flertal personer som gisslan på ett populärt kafé i Sydney. Gisslantagaren är en tidigare dömd och brottsmisstänkt 50-åring, rapporterar flera medier med hänvisning till en poliskälla.

Gärningsmannens öde är fortfarande oklart men minst två personer ska ha dött, rapporter CNN.

Den spända konfrontationen fick ett våldsam avslut med kraftiga smällar och skottlossning. På en video från nyhetsbyrån AP syns det hur polisen kastar granater, skjuter automateld och rusar in på fiket. Personer förs senare ut på bårar.

Gisslantagaren är dömd för att ha sänt hatbrev till stupade australiska soldaters föräldrar mellan 2007 och 2009, uppger tidningen Sydney Morning Herald. Enligt tidningen är mannen känd för polisen för olika typer av brott.

Gisslantagaren uppgavs ha haft fyra sprängladdningar, andra uppgifter gjorde gällande att han även hade ett gevär. Två av bomberna ska ha funnas på kaféet, två på andra håll i finanskvarteren — kända som CBD — i Sydneys centrum.

Mannen krav var att dels tala direkt med premiärminister Abbott, dels få en flagga utformad som terrorrörelsen Islamiska statens (IS) banér levererad till sig, enligt uppgifter till Channel Ten, en australisk tv-kanal som twittrade att dess reportrar i telefon hade "talat direkt med två i gisslan inne på kaféet".

Minst ett 40-tal muslimska organisationer har under dramats gång gått ut och tagit avstånd från gisslantagandet av kaféet. Användningen av flaggan förklarar de vara en kapning utförd av "vilseledda personer som inte representerar någon annan än sig själva".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".