Kvinnoregistret. Ingrid Helmius, polisforskare och polishuset i Flemingsberg. Polishuset i Flemingsberg. Foto: Bo-Göran Bodin/Sveriges Radio.
Ingrid Helmius, polisforskare och polishuset i Flemmingsberg. Foto: Sveriges Radio
Sverige

Polisen registrerade tusentals misshandlade kvinnor

"De har inte har någon som helst koll på vad som gäller"
2:02 min

Stockholmspolisen har i tio år registrerat tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade och hotade. Det kan Ekot i dag avslöja. 

Kvinnoregistret: Läs polisens anteckningar i registret

Ekot kan i dag avslöja att en enhet inom Stockholmspolisen, brottsoffergruppen i Södertörns polismästardistrikt, i tio år registrerat mellan 2 000 och 3 000 kvinnor som under perioden anmält att de blivit misshandlade eller hotade av en närstående.

"Ingen koll på vad som gäller" 
Att registrera människor på det här sättet är olagligt, enligt Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, som har forskat på den svenska polisen.

– Det visar så tydligt att den som registrerat inte har någon som helst koll på vad som gäller, säger hon.

Databasen ligger vid sidan om polisens ordinarie anmälningssystem och består av vanliga Excelfiler. Vår granskning visar att registret är fyllt av integritetskränkande uppgifter om många av kvinnorna.

Härkomst och religion
Till exempel anges kvinnornas etnicitet och vilken religion de eventuellt utövar.

Det står bland annat: "Målsägaren förståndshandikappad rom". "Hon är från Eritrea och är djupt troende". "Paret sunni- samt shiamuslimer".

Många av de registrerade kvinnorna får dessutom omdömen av poliserna. De benämns som "knepig", "krånglig" och "speciell". Utöver det antecknas flera av de våldsutsatta kvinnornas eventuella psykiatriska diagnoser.

"Sjukt kränkande"
Det står: "Kvinnan verkar ha vissa psykiska besvär enligt min uppfattning". "Målsäganden är mycket speciell, det känns nästan som att det är den misstänkte som är offret."

Om 28-åriga Linn skriver polisen att hon har "borderline" och att hon är "bipolär". Det står även att hon blev utsatt för övergrepp av en pedofil som barn.

– Vem fan ger dem rätten att göra så här mot en människa? Det här är så sjukt kränkande, säger hon om polisens anteckningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".