Tågset. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Småland

Pendlare blir sena när Öresundstågen ändrar tidtabellen

Resenär: Tåget gick mycket senare från Växjö
1:23 min

I helgen förändrades delar av Öresundstågens tidtabell. Nu kommer Öresundstågen in till Kalmar vid samma tid - strax innan klockan slår helslag på morgnarna – 6:58, 7:58 och 8:58. Resenären Jan Aldén är missnöjd. Han säger att tåget han brukar åka med nu kommer in till Kalmar för sent.

– Jag upptäckte att de hade ändrat tidtabellen så att det blev helt fel. Tåget gick från Växjö mycket senare än vad det brukar.

Han berättar att han nu kommer till jobbet 20 minuter senare än vad han brukar. 

– Jag vet inte varför man gör det här, men det är inte för resenärerna i alla fall.

Katharina Seijsing är trafik- och planeringschef på KLT, som beställer Öresundstågen. Hon säger att tågtiderna ändrats så att de blivit mer enhetliga:

– Oavsett vilken timme som man åker så går de vid samma klockslag, så man har alltid den här taktfastheten. 

Har man tänkt något på att tågen ska vara inne i god tid före ett helslag, så att man hinner till jobbet?

– Tyvärr är det så att alla ankomster och avgångar i Kalmar styrs av hur det ser ut på stambanan i Alvesta. När vi inväntar förbindelser till och från bland annat Stockholm så gör det att vi är inne i Kalmar vid hel timme. Man avgår också från Kalmar vid hel timme. Det beror helt på hur mötesstationerna är utmed linjen Kalmar-Alvesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".