Pakistan, Peshawar, gisslan
1 av 4
Elever flyr skolan där talibaner attackerat och tagit gisslan. Foto: TT
Gisslan, Pakistan
2 av 4
Grafik: TT/Grafikbyrån
Gisslan, Pakistan
3 av 4
Pakistanska trupper har omringat den skola där talibaner tagit gisslan. Foto: TT
Gisslan, Pakistan
4 av 4
Foto: TT
Världen

Över 80 personer döda i gisslandrama på skola i Pakistan

Talibaner har tagit hundratals elever som gisslan. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har över 80 personer dödats. Eleverna är mellan 10 och 18 år.

Det finns uppgifter som tyder på att dödssiffran nu har stigit till 84 stycken enligt en regional chefsminister i Pakistan, detta rapporterar både Reuters och AFP. Minst 10 personer har skadats.

Talibaner har tagit lärare och hundratals elever som gisslan på den av militären drivna skolan där omkring 500 personer befann sig. Eleverna är mellan 10 och 18 år. Det är både barn till militär personal och civila. Många av lärarna är kvinnor som är gifta med militärer.

– Vi stod utanför skolan när skottlossningen plötsligt startade och det blev kaos överallt och skrik från barn och lärare, säger skolbussföraren Jamshed Khan till Reuters.

Terrorgruppen Tehrik-i-taliban Pakistan (TTP) ligger bakom attacken. TTP-talesmannen Muhammad Khorasani säger till AFP att angriparna är sex till antalet. Enligt honom rör det sig om både prickskyttar och självmordsbombare.

– De har order om skjuta äldre studenter men inte barn, säger han.

En hög militär källa säger att armén har omringat skolan i jakten på extremisterna. En Reuters-journalist på plats uppger att häftig skottlossning hördes inifrån skolan när soldater omringade den.

Ann Wilkens, tidigare svensk ambassadör i Pakistan, ser allvarligt på händelsen.

– Det är jätteallvarligt. Det här är ju en arméskola, bör vara välbevakad och verkar ligga centralt i staden. Med det här visar talibanerna att ta de kan ta sig in överallt i stort sett, säger hon.

På sjukhuset Lady Reading Hospital dit många skadade har förts ber man allmänheten att donera blod, eftersom det fattas. 

– För många som håller på att opereras är tillståndet allvarligt, säger Ejaz Khan på Lady Reading-sjukhuset.

En polisman bekräftar dödsantalet och varnar för att dödssiffran troligtvis kommer att stiga då en hög smäll ska ha hörts inifrån skolan.

En omfattande militäroffensiv pågår mot talibaner och andra militanta i klanområdena i Norra Waziristan. Över 1 600 personer har dödats under offensiven, enligt AFP.

De halvautonoma områdena som gränsar till Afghanistan har i åratal varit gömställe för militanta islamister av allehanda slag, däribland al-Qaida och inhemska TTP samt utländska stridande som uzbeker och uigurer. På nyhetssajten IBN live går det att se bilder från gisslandramat och området där attacken skett.

Vet du någon smålänning som befinner sig i Pakistan? Hör av dig! nyheter.kronoberg@sverigesradio.se - ring 0470 - 10 700

Fakta: Militärens skolor

Army Public School i Peshawar ingår i en kedja av skolor drivna av landets försvarsmakt. Verksamheten kallas Army Public Schools & Colleges System.

Skolorna har startats eftersom militären, liksom i grannlandet Indien, vill kunna erbjuda personalens familjer utbildning och annan samhällsservice. Inom skolsystemet erbjuds undervisning för elever ända från förskoleåldern och upp till motsvarande gymnasienivå.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".