Kerstin och Thomas Johansson från Fägerstad
Kerstin och Thomas Johansson från Fägerstad. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Rekordmånga silverbröllop just i år

"Vi firade med en kopp kaffe och ett wienerbröd"
3:07 min

Aldrig tidigare har så många anledning att fira silverbröllop. För det är nu 25 år sedan antalet bröllop 1989 slog alla rekord. Det året gifte sig i Sverige över hundra tusen par och det var kanske inte i först hand kärleken som fick paren att byta ringar - utan änkepensionen.

– Vi hade inte tänkt gifta oss, men så fick vi reda på att änkepensionen skulle avskaffas från första januari 1990 och då gifte vi oss i sista stund i december, säger Kerstin och Thomas Johansson skrattande. De bor i Fägerstad söder om Furuby.

– Vi firade med en fika, en kopp kaffe och ett wienerbröd, minns Thomas leende.

1989 gifte sig 1917 par i Kronobergs län. Det var mer än en fördubbling jämfört med året innan. Det gör att det i år, 25 år senare, slås alla rekord när det gäller silverbröllop.

– Men vi tänker inte fira silverbröllop, säger Kerstin och Thomas. 

Änkepensionen som avskaffades var en rest från det gamla samhället då mannen i familjen var den som arbetade utanför hemmet och hade löneinkomst.

Den ersattes 1990 med efterlevnadspension som inte är lika förmånlig som änkepensionen, men som gäller både för män och kvinnor.

Änkepensionen förväntas finnas kvar fram till  2070-2080 då de sista änkorna med rätt till änkepersion går ur tiden. Det senaste året betalade pensionsmyndigheten 12 miljarder i  änkepension till 286 000 änkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".