Avloppsvatten i ett reningsverk. Foto:TT
1 av 2
Avloppsvatten i ett reningsverk. Foto:TT
droger
2 av 2
Jörgen Gustavsson, folkhälsosamordnare i Växjö kommun. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Knark funnet i Växjös avloppsvatten

"Kan inte mäta spice"
1:24 min

Cannabis, kokain och amfetamin har hittats i Växjös avloppsvatten. Det visar de prover som tagits under fyra helger från i våras till i höst.

– När det gäller cannabis visar analyserna på en liten topp sista helgen i maj, alltså under Vårstadsfirandet, säger Jörgen Gustavsson som är folkhälsosamordnare i Växjö kommun.

Kokain har också påvisats vilket är ett observandum att det över huvud taget hittats enligt Jörgen Gustavsson.

– Det finns större städer än Växjö där man inte kunnat visa på kokain.

Amfetamin har också påvisats i avloppsvattnet men det förekommer ju också i läkemedel och kan därför inte helt ses som olaglig droganvändning.

Flera andra städer genomför den här typen av droganalys av avloppsvattnet men det går inte att jämföra resultaten  mellan olika städer.

– Det finns helt olika tekniska lösningar på reningsverken och avstånden till verken är olika. Men rent allmänt så stämmer ju provresultaten här väldigt väl med nationella undersökningar när man ser till proportionerna mellan drogerna.

En svaghet är att man inte kommer åt nätdroger: 

– Den mest aktuella drogen för ungdomar i Växjö är ju spice och den går inte att mäta.

Fortsatta analyser kan visa på viktiga förändringar i droganvändningen, och det finns också ett förslag att droganalyserna av avloppsvattnet ska fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".