Öresundståg  Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
Foto: TT
Kronoberg

Pressad verkstad ger trängsel på Öresundstågen

"Vi har fått reaktioner från kunder"
1:49 min

Under hösten har Öresundstågen dragits med vagnbrist. En orsak är att service och underhåll inte fungerat som planerat, något som märkts genom att det ibland varit lite trängre för pendlare från till exempel Alvesta och Älmhult. 

Totalt finns det 109 tåg i det svensk-danska Öresundstågssystemet och som mest kan nio av dem vara på verkstad samtidigt, men under hösten har det varit fler tåg som varit tagna ur trafik samtidigt. Detta har gjort att vagnar inte kunnat sättas in direkt när det varit mycket resenärer och det har då blivit trängre på tågen.

– Vi har fått en del reaktioner från kunder, framför allt från Alvesta, Älmhult, ner mot Hässleholm att det varit fullt i vissa avgångar, säger Gunnar Wullf, VD på Öresundståg AB.

Att det varit fullt vissa avgångar, menar Gunnar Wullf, också beror på att resandet har ökat.

Fler tåg på verkstaden har också resulterat i att vissa tåg inte varit färdigservade när det släppts från verkstaden och då har tåg till exempel kört med avstängda toaletter. Gunnar Wulff tycker att de avstängda toaletterna har varit ett större problem än just vagnbristen.

– Det är ju DSB som sköter underhållet och vi har löpande kontakt med dem. De har program nu på att kortsiktigt skärpa underhållet för att få bättre funktionalitet på toaletterna och långsiktigt så kommer vi bygga om toaletterna med ny toalettfunktion, säger Gunnar.

Det är ju många som reser nu under jul och nyår, de ska hem och de ska bort, hur kommer resenärerna påverkas då?

– Vi har ändå en planering att vi ska ta hänsyn till att vi har mycket resenärer så om tågen håller sig friska och fräscha och vi får de ut från verkstaden så förutsätter vi att verksamheten ska fungera på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".