Patrick Ståhlgren och Mikael Jeansson. Foto: Tingsryds kommun
Patrick Ståhlgren och Mikael Jeansson. Foto: Tingsryds kommun
Tingsryd

"Vi har mer realpolitik på kommunnivå"

"På riksplanet låser man fast sig i de ideologiska Berlinmurarna"
1:40 min

Efter höstens val har det blivit allt vanligare med blocköverskridande allianser i landet. I Tingsryd gör Mikael Jeansson och Patrick Ståhlgren det som Göran Persson, före detta statsminister, tycker att man ska göra på riksplanet - de styr trots att de kommer från Socialdemokraterna och Moderaterna. 

Men frågan är om detta skulle vara möjligt på riksplanet? 

– Det är svårare på riksplanet som jag ser det för man låser fast sig i de ideologiska Berlinmurarna på ett helt annat sätt,  vi har mer realpolitik på kommunnivå. Där har vi en fråga och ska lösa det, vad är bäst för Tingsryds kommun? Och så går vi på det, säger Patrick Ståhlgren, Moderaterna, och fortsätter:

– På riksplanet låser man sig lite vid att det ska vara på ett visst sätt och sen bryr man sig egentligen inte om om det är bra eller dålig.

Han tror inte läget förändras mycket med ett extraval.

– Jag skulle väl kunna tänka mig att man diskuterade det men jag håller med, det är ganska låst. Jag önskar att det inte var så låst, säger Mikael Jeansson, Socialdemokraterna.

Att man skulle gå till val ihop 2018, kanske som Socialmoderaterna är inte aktuellt:

– Nej, säger båda herrarna samstämmigt.

Vad tycker du? Borde partierna samarbeta mer även på riksplanet?

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".