Storgatan i Växjö på valdagen i september. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Storgatan i Växjö på valdagen i september. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Extraval 2015

Polisen: Vädret kan ge annorlunda valrörelse

"Kommer valrörelsen att flytta inomhus?"
1:35 min

Valrörelsen inför det planerade extravalet den 22 mars kan komma att se helt annorlunda ut mot tidigare valrörelser. När polisen nu planerar för valet så är vädret under den kommande valrörelsen något som kan få stor betydelse, säger Robert Loeffel, informationsansvarig vid Kronobergspolisen.

– Vi har aldrig tidigare varit med om en valrörelse där det kan vara ren vinter. Hur blir det då med torgmöten, kommer partierna att arrangera sådana när det är 15 minusgrader och snöstorm? Kommer de i stället att flytta inomhus eller kommer partierna att bedriva valrörelse på andra sätt. Det här följer vi mycket noggrant redan nu, säger Robert Loeffel, informationsansvarig vid Kronobergspolisen.

Hur det än blir med vintervädret så kan polisen räkna med ett omfattande arbete med säkerhet för politiker och åhörare i likhet med den nyss avslutade valrörelsen, som var den mest resurskrävande någonsin för polisen.

Och med liknande kostnader nu utan extratillskott så kommer andra verksamheter att drabbas:

– Vi måste priorietera ner något annat, men vad det blir kan vi inte säga än.

Det var ett stort utbyte av poliser i Sydsverige under den gångna valrörelsen, med bland annat kronobergspoliser som förstärkte skånepolisen och vice versa.

– Det blir säkert något liknande nu, att vi hjälper varandra över länsgränserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".