Ett gäng militärer i tjänst. Foto: TT
Ett gäng militärer i tjänst. Foto: TT
Förmiddag i P4

De hjälper krigsveteraner ekonomiskt

"Vi har räddat folks liv"
7:10 min

En del krigsveteraner som kommer hem från utlandstjänstgöring lider av posttraumatisk stress. Veteran Rapid Reaction är en idéell förening som hjälper veteranerna på olika sätt. Stefan Klinthäll från föreningen berättade i Förmiddag i P4 om behovet av hjälp.

Föreningen hjälper veteranerna ekonomiskt om de på grund av stress har svårt att behålla jobbet, hamnar i skilsmässa eller inte har råd att köpa julmat till sina barn.

– Det är ungefär tre, fyra ärenden i månaden, berättar Stefan Klinthäll från Växjö som är engagerad i föreningen.

Hur har responsen varit?

– Vi har räddat folks liv mer eller mindre, att slippa hamna hos Kronofogden eller att klara sig en månad innan man får lön betyder  mycket.

Vad är det som gör att de här personerna hamnar mellan stolarna, att man inte hjälper till mer?

– Pratar vi om posttraumatisk stress så kan den dyka upp år efteråt. Då är ju frågan om det är Försvarsmaktens skyldighet att följa upp det, vilket de gör, men symptomen kan komma upp emot sju år efteråt. Är det då arbetsgivarens skyldighet att möta min sjukskrivningsperiod eller är det där problemet uppstår som ansvaret ligger?

Hör en längre intervju i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".