Gravid kvinna. Foto:Hasse Holmberg/Scanpix
Sverige

Fler drabbas av svåra bristningar

Andelen kvinnor som drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning ser ut att öka igen. Om de senaste årens ökning är verklig, eller bara en följd av att vården blivit bättre på att registrera skadorna, är enligt Socialstyrelsen oklart. 

I fjol drabbades 6,2 procent av förstföderskorna av svåra bristningar i bäckenbotten vid förlossning, enligt statistik från Socialstyrelsen. Den nedåtgående trenden vid mitten av 2000-talets första decennium ser därmed ut att vara bruten, och jämför man med början av 1990-talet har andelen drabbade mer än fördubblats. Stockholmssjukhusen ligger i topp - och en orsak kan vara den pressade arbetssituationen.

– Men vi jobbar utifrån att det är en ökning som måste hanteras. På många sjukhus har man också infört tydliga rutiner där varje fall med svåra bristningar gås igenom. Tyvärr ser det ännu inte ut att ha gett något resultat, säger Karin Gottvall, utredare på Socialstyrelsen. 

Det är stora skillnader mellan olika landsting och sjukhus. Högst andel drabbade förstföderskor, 7,4 procent, fanns i Stockholms län, och lägst i Norrbotten, 3,8 procent.

– Att det är så stora skillnader mellan sjukhusen är det som är mest allvarligt, säger Karin Gottvall.

En möjlig bidragande orsak är den pressade situationen inom förlossningsvården i Stockholm. Barnmorskor har tidigare slagit larm om att läget är ohållbart och att vården inte längre är säker. -Är det en pressad vård där man snabbt måste förlösa kvinnan är risken större än om förlossningen får framskrida i normal takt och kroppen hinner anpassa sig efter barnet, säger Karin Gottvall.
De flesta läker

Svåra bristningar som skadar ändtarmsmuskeln ökar risken för inkontinens och smärtor i underlivet. Om skadan upptäcks finns goda möjligheter att kvinnan genom operation blir återställd. -Men det är klart att en stor bristning är förenad med smärta, och det kan ta tid innan allt fungerar som det ska igen, säger Karin Gottvall.

Fakta om hudbristningar under graviditeten

Svåra bristningar i bäckenbotten vid förlossning ökar risken för inkontinens samt smärtor i underlivet. Störst är risken om kvinnan förlöses instrumentellt (sugklocka eller tång) eller om barnet är stort. Andelen med svåra bristningar ökade under 1990-talet och var som högst år 2004: 7 procent bland förstföderskor och 2 procent bland omföderskor. Efter 2004 minskade andelen svåra bristningar något men därefter ses en ökning igen. Under år 2013 var andelen 6,2 procent bland förstföderskor och 1,7 procent bland omföderskor i landet. Skillnaderna är stora mellan landstingen: Högst andel drabbade, 7,4 procent, fanns i Stockholm, lägst i Norrbotten, 3,8 procent.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".