Kent Helgesson (MP) i samtal med en åhörare. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Kent Helgesson (MP) i samtal med en lyssnare under P4 Kronobergs valturné. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Uppvidinge

MP kräver Helgessons avgång efter uppgörelse med SD

Kent Helgesson (MP): Då blir jag Kronobergs grönaste vilde
3:40 min

Genom att samarbeta med Sverigedemokraterna fick Miljöpartiets Kent Helgesson i Uppvidinge en plats i kommunstyrelsen och även SD fick mer inflytande. Det stod klart på fullmäktige i går. Men Miljöpartiet i kommunen tar avstånd från Helgessons uppgörelse med SD och kräver hans avgång.

– Ja vi hoppas att han avgår frivilligt, det är det naturliga eftersom han ensam agerat mot hela miljöpartigruppen här, säger Eva Fernandez Bjarnestam, ordförande för Miljöpartiet i Uppvidinge.   

– Gör han inte det, får vi ta ställning till vad vi gör då. En uteslutning innebär en lång process som görs på riksplanet, vad vi kan göra är ur fullmäktigegruppen avsätta honom ur styrelsen här lokalt, fortsätter hon.

Men Kent Helgesson kommer inte att lämna, säger han. 

– Om det blir ett enhälligt beslut lokalt kommer får jag rätta mig efter det, men då får jag bli Kronobergs grönaste vilde, jag har varit miljöpartist i 20 år, säger Kent Helgesson.

Genom den valtekniska samverkan mellan Kent Helgesson och SD delas nu exempelvis de två kommunstyrelseplatserna upp mellan de båda partierna som får var sin plats. Likadant blir det i socialnämnden.  

Miljöpartiet som bara fick knappt tre procent av rösterna i valet - hade utan den här uppgörelsen hamnat utanför kommunstyrelsen. Även SD blev vinnare genom den här samverkan.

Så här skriver Eva Fernandez Bjarnestam i ett pressmedelande idag:

”Alla i mp-gruppen här - utom Kent - har röstat emot valteknisk samverkan med SD och röstat emot att ge dem något som helst ökat inflytande. Det allvarligaste är, att Kent Helgesson ignorerar vad övriga i mp-gruppen anser, så självklart kan han inte representera oss längre”

–  Jag kommer sitta kvar och är stolt över mitt agerande på så vis att den här isoleringen och utfrysningen av SD tror man syftar till att minska deras inflytande, det har visat sig genom två val att det är kontraproduktiv, det får motsatt verkan, kontrar Kent Helgesson.

Han har inte hemlighållit något, säger han.

– Utan jag har fått i uppdrag att förhandla fram det största möjliga inflytande för Miljöpartiet, tyvärr har Eva lag sig i detta hela tiden vilket har gjort att vi hamnat i en sådan här märklig situation, som vi gjort nu.

– Så det här ankommer på Eva och hennes agerande som skapat det här problemet, säger Kent Helgesson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".