Bordtennisspelaren Truls Möregårdh. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
12-åriga Truls Möregårdh är den yngsta hittills som fått utmärkelsen Årets idrottsöverraskning. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Sportredaktionens pris

Årets idrottsöverraskning - en ny Jan-Ove Waldner

Truls Möregårdh: Mitt mål är att vinna VM 2024
6:30 min

En exceptionell talang som liknar J-O Waldner. Så beskrivs vinnaren av utmärkelsen Årets idrottsöverraskning 2014, ett pris som P4 Kronobergs sportredaktion delar ut varje år. Årets rekordunga vinnare heter Truls Möregårdh och är en 12-årig bordtennisspelare från Hovmantorp med höga mål.

Få idrottstalanger har haft samma framgångar som 12-åriga Truls Möregårdh har haft under 2014. Han är bäst i Sverige och bäst i Europa i sin åldersklass, han vinner stora tävlingar mot 17-åringar och han spelar seriespel mot seniorer.

Aldrig tidigare har en så ung idrottare fått utmärkelsen Årets idrottsöverraskning, som delas ut årligen av sportredaktionen på P4 Kronoberg. När det gäller talangen så matchas han bara av Carolina Klüft, som fick priset 2000 och 2002.

Truls Möregårdh berättar själv att han har höga mål och stora drömmar:

– Det är att komma med till OS och VM. Att vinna VM 2024 kanske.

Om du sammanfattar din allra största dröm inom pingisen - hur ser den ut?

-- Att bli som JO Waldner, det är min största dröm.

Truls berättar att många som ser honom spela brukar jämföra honom med just Jan-Ove Waldner.

Hela familjen Möregårdh lämnade i somras Hovmantorp för att bosätta sig i Eslöv. Där är träningsmöjligheterna bättre för Truls. Stora delar av Sverige-eliten och även många internationellt duktiga spelare tränar där och Truls tränas bland anat av Peter Sartz, före detta förbundskapten i Danmark. Han är imponerad:

– Truls kan gå hur långt som helst. Han kan bli olympisk mästare eller världsmästare. Det bestämmer han själv.

Förutom äran mottar Truls Möregårdh 5 000 kronor och ett diplom som delas ut på Residenset den 2 januari, i samband med att Årets kronobergare avslöjas.

Motiveringen till priset Årets idrottsöverraskning 2014:

"P4 Kronobergs pris för Årets idrottsöverraskning 2014 går till en unik talang som är helt överlägsen i Sverige i sin åldersklass. Han är bäst i Sverige och bäst i Europa och älskar sin idrott.

Trots att han bara är 12 år tävlar han mot seniorer och han har vunnit flera stora tävlingar mot spelare som är fem år äldre.

P4 Kronobergs pris Årets idrottsöverraskning går 2014 till bordtennisspelaren Truls Möregårdh, från Hovmantorp, som nu tävlar för Eslöv. Truls är den yngsta idrottaren hittills att få priset."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".