Plåtslagare Sören Ingvarsson är handledare för lärlingarna Love Jansson och Jonathan Bengtsson. Foto: Martina Sandström/Sveriges Radio
Plåtslagare Sören Ingvarsson är handledare för lärlingarna Love Jansson och Jonathan Bengtsson. Foto: Martina Sandström/Sveriges Radio
Kronoberg

Fler vill bli lärlingar

"Man får en bra insikt i hur det är ute i arbetslivet"
1:40 min

Allt fler unga går lärlingsutbildning i Kronobergs län. Från 36 förra hösten till 115 detta läsåret. Det visar ny statistik från Skolverket. 

Ny statistik från Skolverket visar att fler elever väljer att bli lärlingar i Kronobergs län. Från 36 förra hösten till 115 detta läsåret och främst har antalet ökat på de kommunala skolorna i Växjö kommun. 

Love Jansson och Jonathan Bengtsson, går årskurs tre på Kungsmadskolan i Växjö och de ville båda bli plåtslagare och just nu är det lärlingar på ett plåtslageri i Växjö. 

– Det är mycket skönare att vara här ute och jobba och lära sig än att vara inne i skolan, säger Jonathan Bengtsson. 

Love Jansson, tycker också det är bra. 

– Man får en bra insikt i hur det är ute i arbetslivet också, säger Love Jansson. 

En lärlingsutbildning innebär att elever som går ett yrkesprogram genomför minst hälften av lärlingsutbildningen på en eller flera arbetsplatser. 

Sören Ingvarsson är ägare för att plåtslageri i Växjö och han är handledare för lärlingarna Love och Jonathan. Sören Ingvarsson tror att fler väljer att bli lärlingar just eftersom att det fokuserats mycket på att man blir garanterad jobb. 

– I princip alla får ju jobb, säger Sören Ingvarsson. 

Lärlingarna Love och Jonathan ser ljust på framtiden. 

– Vi har nästan blivit lovade jobb efter studenten, säger Jonathan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".