Många bjuder sina anställda på julbord. Foto: Robin Haldert/TT
1 av 2
Foto: Robin Haldert/TT
Monica Ranstad, personalchef i Alvesta kommun. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Monica Ranstad, personalchef i Alvesta kommun. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Stor skillnad i anställdas julklappar mellan länets kommuner

Alvesta kommun har en egen lösning: "Det har varit väldigt uppskattat"
1:31 min

Så här års bjuder många företag sina anställda på julbord och det är inte heller ovanligt att personalen får en julklapp. Men bland länets kommuner finns en stor skillnad hur mycket pengar man lägger på julklappar och julfester till personalen.

I väntan på julafton och tomten duggar julfesterna tätt. Många företag bjuder sina anställda på julbord, ger en julklapp eller båda delar. Det gäller också länets kommuner som samtliga uppmärksammar sina anställda på något vis inför julen. Men skillnaderna är stora mellan olika kommunen. När Ljungby och Växjö sätter ett tak på 450 kronor per person får personalen i Tingsryds kommun en julklapp för 120 kronor.

I Alvesta har man en egen lösning. Där köper kommunen presentkort av lokala företag för cirka 300 kronor, men flera av det 30-talet företag som är med höjer sedan ofta värdet på presentkortet. På så sätt kan de anställda välja mellan en rad produkter och tjänster från lokala företag, till ett värde av 300 kronor och uppåt. Monica Ranstad är personalchef.

– Det som brukar väljas mycket är massage och fotvård, men sin finns det allt från delikatesser, bilvård, inredning, kläder, leksaker så det finns nog allt, säger Monica Ranstad.

I många kommuner är det upp till varje förvaltning att avgöra frågan om julfest och julklapp till de anställda. Och så var det tidigare också i Alvesta.

– Det var rätt olika hur man hanterade det och då bestämde vi att vi är ju en arbetsgivare och då ska vi agera som en arbetsgivare. Och det har varit väldigt uppskattat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".