Kronoberg

Stora skillnader i landet när det gäller adhd-diagnoser

Det är stora skillnader i landet när det gäller hur många barn som varje år får diagnosen adhd. I Kronoberg ökade andelen nya fall bland pojkar med 0,6 procent, och det kan jämföras med en ökning med 1,8 procent på Gotland och 0,2 procent i Skåne.

Detta enligt en rapport från Socialstyrelsen som presenterades i dag.

När det gäller flickorna i Kronoberg så ökade andelen som fick diagnosen adhd med 0,3 procent vilket kan jämföras med 1,6 procent på Gotland och 0,1 procent i Skåne.

– Det här kan tyda på antingen en överdiagnostisering eller en underdiagnostisering, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Det skiljer också en del när det gäller medicinering.

Av de pojkar som fick diagnosen adhd i Kronoberg fick 70 procent någon form av adhd-läkemedel. I Västerbotten fick 97 procent medicin, medan bara 43 procent fick det i Värmland.

Av flickorna i Kronoberg som fick diagnosen adhd var det 62 procent som fick adhd-läkemedel. I Jönköping var det 54 procent och i Västerbotten 92 procent.

– Även här kan det handla om en över- eller underförskrivning, säger Peter Salmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".