Tankar bensin. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Foto: TT
Sverige

Bensinpriset förändras blixtsnabbt

"I extremfall kan vi under en dag förändra priset upp till fem gånger"
1:44 min

Hur mycket kostar bensinen? Ja det är nästan omöjligt att svara på. För under en dag förändras priset flera gånger, fem öre upp och så plötsligt tio öre ner och förändringen går blixtsnabbt och styrs med ett knapptryck på de flesta bensinbolags huvudkontor.

– I extremfall kan vi under en dag förändra priset upp till fem gånger, säger Marcus Larsson, ansvarig för prissättningen på Preem.

För de flesta bensinkunder är bensin en och samma vara. Vilket bolag som säljer spelar ingen större roll. Det för med sig att det är i stort sett bara priset som avgör var man tankar. Billigast vinner.

– Våra bensinmacksföreståndare rapporterar till huvudkontoret när konkurrenterna förändrar sina priser. Och på extra känsliga marknader där det är stora prisvariationerna är vi tvingade att hitta andra aktörer som bevakar konkurrenternas förändringar av priserna.

Det är en katt och råtta-lek bensinbolagen emellan?

 – Ja, det är det.

Inget av bensinföretagen som vi talat med vill avslöja hur kundernas beteende under dygnet styr prissättningen. Men på bilorganisationen Motormännen tror man sig ha hittat en blotta som gäller bensinbolagen och påstår att priset ofta är lågt på söndagskvällar. För inför den nya veckan vill bensinbolagen ha tomma tankar att fylla med ny bensin.

 – Det är inte helt fel, men det har inget med lager att göra. Det handlar mer om att vi i huvudsak är kontorsanställda och jobbar måndag till fredag. Och att det är dyrt att ha prisbevakare ute på helgerna vilket gör att höja priserna på helgerna får en dålig effekt, säger Marcus Larsson på Preem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".