Göte Carlsson framför stenen som inte avtäckts ännu. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Göte Carlsson framför stenen som inte avtäckts ännu. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Stormen Gudrun - tio år senare

Minnessten rest för stormen Gudrun

"Vi kom inte långt, det låg träd framför oss och det blev snabbt mörkt"
16 min

Nu är det snart tio år sedan stormen Gudrun drog in över stora delar av Småland. Inför 10-årsdagen har man i Järanäs placerat en två ton tung minnessten, berättar Göte Carlsson som själv satt fast i en bil när det blåste som värst.

– Det var en otrolig händelse onekligen, säger Göte Carlsson och minns tillbaka:

– Vi var ute i skogen och högg och grejade som många andra på lördagen, men sen hände det något alldeles otroligt vid femtiden på eftermiddagen, då började det blåsa av Guds nåde, ringde grannen och bad honom köra för min måg kom inte längre, det var hinder på vägen, så jag stack, och först ett drygt dygn efteråt kom jag tillbaka.

– Jag åkte till honom och det var inte bara ett träd utan flera, och sen ramlade de ner framför oss så det var lika bra att vända, men vi kom inte långt, det låg träd framför oss så jag fick såga men då förstod vi att det inte gick, och mörkt blev det.

– Vi satt i våra bilar och turades om att hålla en av dem i gång och ringde hem till våra respektive och berättade att vi var fast men att vi var okej, och då bröts kontakten.

Hör hela intervjun i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".