Sedlar i hög.
Mer pengar om du tar dina egna råd istället för bankernas. Foto: TT

Självtillit bättre än bankrådgivning

"Rådgivarna borde kallas vad de är - säljare"
1:25 min

Att lita på dig själv är bättre än att betala för bankrådgivning. Det visar en undersökning på KTH. Forskarna själva kallar resultatet "mycket förvånande".

Det är mer lönsamt att lita till sig själv än till banken. I varje fall när det gäller att placera pengar i fonder. Det överraskande resultatet har forskare från KTH funnit genom experiment och resultatet har publicerats i en ny rapport från Konsumentverket. 

För att undersöka hur konsumenten skulle kunna göra bättre val för sitt sparande, lät forskare från KTH ett par hundra försökspersoner placera en summa pengar. Vissa fick rådgivning av personer som höll på att utbilda sig till bankrådgivare, andra fick placera pengarna på egen hand.

Och resultatet av experimentet överraskade. Det visade att de försökspersoner som fått information om fonder men inte fått någon rådgivning alls, var de som fick bästa utdelningen på sina placeringar och fick mest över när avgifterna för fonderna räknats bort.

Forskarna beskriver själva resultatet som "mycket förvånande" och det visar menar Jan Bertoft, att det behövs politiska initiativ för att stärka konsumenten gentemot bankerna.

– Man kunde tänka sig något slags nollvärde, men här är det alltså så att det finns inget mervärde utan det är en negativ effekt av att man får råd av bankerna, säger Jan Bertoft,generalsekreterare för organisationen Sveriges konsumenter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".