Fredrik Svensson, grisbonde. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
1 av 2
Fredrik Svensson, grisbonde. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
Sugga med alla sina kultingar. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
2 av 2
Sugga med alla sina kultingar. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
P4 Morgon

Hur står det till med den svenska julskinkan?

Peje Johansson besöker grisbonden Fredrik Svensson för att prata julskinkor
12 min

I Mjäryd Uppsala utanför Ljungby finns Fredrik Svensson. Han föder upp grisar och säljer julskinkor för fulla muggar. Peje Johansson besöker gården för att snacka gris, så här några dagar innan jul.

Det måste absolut till en gris för att fira jul, så tänker nog de flesta traditionsbundna julfirare. I motsats till kalvsylta, julkorv och prinskorv blev inte julskinkan färdig förrän under 1900-talet.

Skälet var att julskinkan som ju kommer från den fina delen av grisen tidigare sparades för senare tillfällen. I stället åt man grishuvud. Men enligt grisuppfödaren Fredrik Svensson är grishuvud inte helt förlegat. 

– Jag har sålt flera grishuvuden i år.

Hör hela intervjun i länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".