Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. Foto: Janerik Henriksson och Jonas Ekströmer/TT
Enligt SVT handlar det om finansminister Magdalena Andersson från regeringens sida och ett par av de ekonomisk-politiska talespersonerna från Alliansens sida och samtalen ska handla om formfrågor. Foto: Janerik Henriksson och Jonas Ekströmer/TT
Extraval 2015

Hemliga samtal kan stoppa nyval

Hör röster på stan om extravalet.
2:28 min

Nyvalet, som är tänkt att utlysas om en vecka, kanske inte blir av. Det pågår nämligen hemliga förhandlingar mellan regeringen och Alliansen om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering, enligt källor till SVT.

Enligt SVT:s källor pågår samtal mellan företrädare för regeringen och för Alliansen. Enligt SVT:s politiska reporter Kerstin Holm handlar det om finansminister Magdalena Andersson från regeringens sida och ett par av Alliansens ekonomisk-politiska talespersoner och samtalen ska handla om formfrågor.

– Det intressanta är att man inte pratar om sakfrågor utan om formfrågor, hur man som minoritetsregering i Sverige ska kunna få igenom en budget i riksdagen, säger Kerstin Holm.

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger i P1-Morgon att man ska ta uppgifterna med en nypa salt, men att sådana förhandlingar inte är helt omöjliga.

– Det finns många röster inom socialdemokratin och inom allianspartierna som väldigt gärna vill att man ska lösa situationen utan att det ska bli ett extra val.

Förra veckan gick LO:s ordförande ut och sa att han önskade att nyvalet skulle ställas in. Och för några veckor sedan skrev Alliansen på DN Debatt om att de var redo att förhandla om regeländringar så att det kan bli enklare att regera för en minoritetsregering.

En överenskommelse mellan S och Alliansen kan antingen bli politisk eller juridisk, menar Bjereld.

– Blir den politisk kommer man överens om mellan Socialdemokraterna och allianspartierna om hur man ska hantera de här frågorna framåt, om man till exempel bara ska rösta på sitt eget budgetalternativ. Men det kan också hända att man diskuterar tänkbara förändringar i riksdagsordningen som påverkar partiernas handlingsfrihet i riksdagen hur man får rösta eller inte när det gäller budgeten, säger Ulf Bjereld.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".