Toumas Kiiskinen i Växjö Lakers. Foto: Mikael Fritzon/TT
1 av 2
Toumas Kiiskinens tidigare klubb Shaktar Donetsk blev tvungna att ta en paus från ligaspel i KHL. Foto: Mikael Fritzon/TT
Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Växjö Lakers sportchef om ryska spelarmarknaden efter rubelns fall

Hör Växjö Lakers Henrik Evertsson om läget på spelarmarknaden i KHL
8:14 min

Den ryska rubeln har rasat i värde. Det kan i längden innebära att den ryska ligan, KHL, tappar i konkurrenskraft och att fler duktiga spelare blir tillgängliga, menar Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson.   

Tidigare till Aftonbladet har KHL-svensken Staffan Kronwall berättat att hans kontrakt är värt mindre än hälften av vad det var när han skrev på det.

Som en direkt effekt av konflikten i Ukraina tvingades KHL-laget Shaktar Donetsk ta en paus från ligaspelet den här säsongen. Därför kunde Växjö Lakers knyta till sig en av lagets bättre spelare i år, Tuomas Kiiskinen.

Oroligheterna kring den ryska högstaligan i hockey påverkar hockeykartan i Europa. Henrik Evertsson är sportchef i Växjö Lakers.

– Än så länge har det inte konkret påverkat så jättemycket som vi kan se. Men långsiktigt kan man se att alla dom här faktorerna påverkar deras konkurrenskraft eftersom rubeln tappat i värde. Vi ser också ett ganska stort antal lag som har rätt så ordentliga ekonomiska problem.

– Och det klart att det kommer väl att framtiden att påverka hur många spelare som dels stannar kvar i KHL och hur många spelare som överväger att flytta dit, säger Henrik Evertsson.

Och det skulle innebära att ett stort spann av duktiga spelare blir lediga, eller hur? 

– Det är lätt att säga att läget ser jättejobbigt ut och att det kommer bli massflykt. Men det vet vi egentligen ingenting om. Man kan nog bara konstatera att det är väldigt turbulent i Ryssland. Men å andra sidan var det turbulent i somras också. Och då gick ett par lag omkull, vilket frigjorde lite spelare. 

– Det är möjligt att det blir likadant nu i vår/sommar. Eller så blir det värre. Det är klart att situationen förändrats till det värre, det har den gjort. Men det är svårt att spekulera i hur mycket spelare och hur många lag som kan råka illa ut. Sedan kan det så klart vända till det bättre också, så det är ju just spekulationer allting, säger Henrik Evertsson. 

Hör hela intervjun med Henrik Evertsson i ljudklippet ovan!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".