LRF logo Foto: Magnus Eriksson/Scanpix
Foto:TT
Ljungby

"Beklämmande med lobbyister i kommunfullmäktige"

"Det kändes inte alls bra"
1:31 min

Var det rätt att bjuda in en intresseorganisation som LRF till Ljungby kommunfullmäktige inför ett beslut om ekologisk mat i kommunens skolor? Det här är ett exempel på lobbyism som inte är inte acceptabelt, säger socialdemokraten Emma Johansson.

Före den här omröstningen i förra veckan om ekologisk mat fick nämligen LRF tala inför kommunfullmäktige, som sen avvisade motionen om ekologisk mat. 

Socialdemokraten Emma Johansson är kritisk till att organisationen bjöds in:

– Det kändes inte alls bra. Vi har ju sett att lobbyisterna i USA och i EU har mycket makt och kan styra och vi tror att det här kommer mer och mer till Sverige och att det ska komma in i våra fullmäktigeförsamlingar tycker jag är beklämmande.

Det var kommunstyreslens ordförande Ann-Charlotte Wiesel (M) som bjöd  in LRF:s regionchef för sydost inför omröstningen i fullmäktige om ekologisk odlling och hon ser inget fel med den inbjudan. LRF fick nu chansen att informera om läget för den lokala jordbruksproduktionen.

– Det var mer en slump att vi samtidigt skulle fatta beslut om ekologisk mat.

Men det påverkade beslutet som fattades?

– Det är svårt att säga om det påverkade.

Under kommunfullmäktigemötet informerade även Lars-Ove Johansson, vice ordförande i kommunfullmäktige, om läget för lantbruket och den ekologiska produktionen. Han är också ordförande för LRF Sydost.

Borde inte också miljömärkningsorganisationen KRAV som jobbar med ekologisk certifiering bjudits in?

– Det är inte på något sätt främmande för mig  att bjuda in KRAV, säger Ann-Charlotte Wiesel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".