En kvinna sitter framför en laptop och pratar i mobiltelefon. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Foto: TT
Växjö

Nystartsjobb - en bra men dyr insats

Nystartsjobb - en bra men dyr insats
1:39 min

De personer som haft ett nystartsjobb har större chans att få ett riktigt jobb än de som inte haft det. Men insatsen är dyr. Det visar en utvärdering av Växjö kommuns satsning på nystartsjobb som två forskare vid Linnéuniversitetet har gjort.

– Det är ungefär sju procent som fått ett fast jobb, eller knappt 20 procent som fått ett fast eller tillfälligt arbete. Och det är ungefär dubbelt så mycket som i de jämförelsegrupper vi haft, säger Lars Behrenz som är en av forskarna.

Under 2010 och 2011 var det 343 långtidsarbetslösa personer som fick ett nystartsjobb inom den kommunala verksamheten i Växjö. Några år senare - i augusti i år - hade 60 av dem, eller 17,5 procent, fått ett fast eller tillfälligt jobb. Och det är mer än dubbelt så många jämfört med den grupp långtidsarbetslösa som inte hade fått nystartsjobb.

Men insatsen är dyr - de 343 nystartsjobben kostade Växjö kommun 50 miljoner kronor, enligt forskarna.

– För att det här ska gå ihop sig så krävs det ganska stora effekter och de har ju inte funnits där. Så de här ganska små resultaten med extra människor som fått arbete kommer ju inte att täcka de satsningar som görs.

Rent ekonomiskt är nystartsjobben en ganska dålig affär för kommunen enligt forskarna. Men de betonar att insatsen har positiva effekter för de enskilda individerna.

– Det är ju 343 individer som stått långt från arbetsmarknaden som nu har fått minst ett års arbete och har fått prova på arbetsmarknaden och kanske är lite starkare rustad inför framtiden.

– Jag tycker att det är en bra insats i sig, men sedan kanske man ska diskutera hur många som ska få ta del av den. Och jag tror ju att om man hade gått igenom det här väldigt noga från individ till individ så tror jag inte att alla hade haft bäst nytta av ett praktikarbete inom kommunen, säger Lars Behrenz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".