Foto: Amy Sancetta/Scanpix
Foto: TT
Småland

Ridskolorna i Småland ser ett uppsving

"Framför allt ser vi ett intresse bland föräldrarna"
1:40 min

Många, inte minst vuxna, lockas av livet till häst. Så just nu ser många ridskolor i Småland ett uppsving. Även Smålands Ridsportförbund uppger att intresset börjar öka igen efter ett tapp under några år.

– Jag tycker verkligen det börjar gå uppåt. Det blir mer och mer sökande som vill komma och rida, säger Alexandra Lang, ridlärare i Värnamo.

I en spilta står några barn och borstar en vit lurvig ponny som snart ska in på lektion - Ridläraren Alexandra Lang och ordföranden Katarina Kinell står i spånet som ligger i stallgången.

– Framför allt ser vi ett intresse bland föräldrarna. Bland annat en mamma som sa; Du får aldrig upp mig på den hästen, never! Men hon satt upp och visade sig vara en riktig begåvning så vi har haft föräldragrupper vilket har genererat att vi fått igång nybörjargrupper.

Smålands Ridsportförbund har över 14 000 medlemmar och uppger nu att intresset börjar öka igen efter ett tapp under några år - och definitivt bland vuxna. En bild som bekräftas av exempelvis Växjö Ridklubb som startat nya barn och vuxengrupper i höst och utökat med en häst. Jönköpings Fältrittklubb som är störst i Småland har också sett en tydligt ökande intresse. 

– I Sverige har vi extremt många duktiga nu som ligger på världsklassnivå och det har vi inte haft på länge, utan det är många verkligen visar sig och ligger i världscupen och topprankningen. Och det tror jag ger ett intresse för då får man ju se ryttare som är riktigt duktiga.

Pia Johansson har ridit till och från sen hon var liten - nu har hon egen häst:

–  Det är ju så avkopplande att vara med hästar. Jag spelar ju golf också men hästen går ju mer och mer före, så är det faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".