En person håller upp en mobil. Foto: TT
Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT
Teknik

Många dåliga på att säkra sina digitala bilder

"Det händer att bilderna försvinner"
1:40 min

Är du duktig på att säkerhetskopiera dina bilder från din telefon. Lugn du är inte ensam. Var fjärde lagrar inte enlig undersökningsföretaget Sifo.

Linda Rickardsson och Tobias Wilhelmsson på Storgatan i Växjö känner igen sig i att man är dåliga på att göra backup på sina bilder.

– Man tar ju massa bilder och så glömmer man bort att man ska spara dom också.

Gör du backup?

 – Nej, ingenting, säger Linda.

 Och Tobias håller med. Han berättar att han laddar upp sina bilder på Facebook och Instagram så får de ligga där säger han. Han säger att han aldrig lyckats fylla sin telefon. 

- Jag har varit med om det, men då skaffar jag en ny telefon, säger Linda.

 Båda skrattar och vandrar vidare på Storgatan i Växjö. Mer än var fjärde tillfrågad i en Sifo undersökning genomförd på uppdrag av ett lagringsföretag säger att man aldrig har gjord en backup. Enligt undersökningen så är de äldre sämst på att lagra. Av de mellan 56-79 år säkerhetskopierar var tredje inte sina bilder. Av de mellan 15- 34  så är det 18 procent som aldrig har gjort backup på sina bilder enligt Sifo på uppdrag av lagringsföretaget WD som TT tagit del av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".