Andreas Olsson, ordningsvakt.
Andreas Olsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Ordningsvakt vill ha längre utbildning

Har känt att han saknar kompetens i vissa lägen
1:26 min

Grundutbildningen för den som vill bli ordningsvakt är för kort. Det tycker Andreas Olsson, som har jobbat som ordningsvakt sedan 2006 och är delägare i ett av Kalmar läns största säkerhetsbolag.

– Den borde vara längre, just eftersom du får ett sådant ansvar. Och du får rätten att bruka våld, om det behövs, säger han till P4 Kalmar.

I dag omfattar grundutbildningen för ordningsvakter 80 timmar, två veckor. I första hand inriktas den på konflikthantering och reglerna som styr ordningsvakters befogenheter. Framför allt lagen om omhändertagande av berusade personer. Utöver grundutbildningen ska de gå en fortbildning vart tredje år för att få ett nytt förordnade.

I Kalmar län sker fortbildningar oftare än så, eftersom man har bedömt att tre år är för lång tid innan man får en uppdatering.

Men Andreas Olsson tycker att grundutbildningen borde vara länge. Han jämför med väktarna, som verkar helt inom den privata sektorn och som inte har samma befogenheter när det gäller våld som ordningsvakterna. De har ändå har en grundutbildning på drygt tre veckor totalt, dessutom måste man göra praktik i fyra veckor innan man blir godkänd som väktare.

Som ordningsvakt har Andreas Olsson hamnat i situationer, bland annat i samband med arbete på en camping, där han önskar att han kunde mer. Det kan till exempel handla om sociala problem och våld i familjerelationer.

– Allting en ordningsvakt gör ska du ha lagstöd för. Oftast utbildar du dig för att stå i krogdörren, men hamnar du då på en camping och går in i ett tält då är det hemfridsbrott, det kanske det inte är så många som tänker på.

Han funderar också på kompetensen hos de vakter som polisen numera börjar använda till patrullering i oroliga områden.

– Ska du som ordningsvakt börja patrullera sådant borde du ha utbildning för det också, säger Andreas Olsson.

I dag finns det specialutbildningar som man får gå om man ska tjänstgöra i en tingsrätt eller på en idrottsarena. Men det räcker inte tycker Andreas Olsson:

– Grundutbildningen borde vara längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".