Tomas Eneroth
Foto: TT
Decemberöverenskommelsen

"Spelreglerna är återställda"

"Det vi nu gör spelar roll för eftervärlden"
1:30 min

Tomas Eneroth fick en rivstart på sitt nya jobb som gruppledare för Socialdemokraterna. Han satt med i förhandlingarna som blåste av extravalet och ledde fram till den så kallade Decemberöverenskommelsen.  

De blir inget extraval till riksdagen i vår.

Det stod klart efter att regeringen och allianspartierna i helgen kom överens om hur det ska bli lättare för en minoritetsregering att regera – det som kallas för Decemberöverenskommelsen.

– Det klart att det tagit mycket tid. Man har fått jobba dygnet runt nästan hela tiden. Å andra sidan ska jag vara ärlig att säga att det också varit otroligt intressant, säger Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth och fortsätter: 

– Just känslan att man är med i ett skeende där det är unika händelser. Där man vet att det vi nu gör spelar roll för eftervärlden. Det är också väldigt intressant för oss som är politiskt engagerade, säger Tomas Eneroth.

När insåg du att diskussionerna skulle leda fram till en överenskommelse?

– Ja, det var kring jul. Poängen är väl att vi har en överenskommelse som reglerar det som varit praxis innan. 

– Så när nu regeringen lägger fram budgetar framöver, om de stöds av det största blocket, kommer Alliansen se till att dom kan komma igenom. Antingen genom att lägga separata budgetar eller avstår i slutomröstningen, säger Tomas Eneroth.  

Men är inte detta som att ändra reglerna i en hockeymatch? Bara för att man ligger under så säger man att: nä, nu gäller inte offside längre?

– Nej, tvärtom skulle man kunna säga att i första perioden så ändrade någon reglerna genom att bryta praxis. Och nu återgår vi och säger att: "så här ska faktiskt spelreglerna vara."

Men så upplever kanske inte dom andra matchen?

– Nänä. Men det får väl de lärda tvista om. Men återigen när vi följer mandatperiodens fortsatta utveckling och regeringen kan lägga budgetar som går genom riksdagen – då följer vi det praxis och den ordning vi är vana vid i Sverige, säger Tomas Eneroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".