Bild på kyrktorn. Foto: Hasse Holmberg /TT
Foto: Hasse Holmberg /TT
Sverige

Kyrkan satsar på gratis asylrådgivning

Prästupprop ledde till juridisk hjälp
1:42 min

Ökade flyktingströmmar har gjort att Svenska kyrkan fått ett ökat behov av juridisk asylrådgivning. Nu satsar kyrkan på kostnadsfri rådgivning i asylfrågor till flyktingar och andra migranter.

Ett exempel är Lunds stift där ett upprop från många av stiftets präster och diakoner gjorde att stiftet nu ska erbjuda juridisk hjälp.

– Vi har ju väldigt kompetenta präster och diakoner, men de är ju inte jurister. Men de möter ofta personer ute i församlingen som behöver juridisk rådgivning och det är främst då personer som är flyktingar eller migranter som har fått avslag på något ärende, säger Eva-Lotta Grantén, utvecklingschef på Lunds stift.

– Där sitter diakonerna och får komplicerade juridiska frågor och det gäller ju faktiskt människor liv. Så man vill ju ge en rådgivning som är så korrekt som möjligt, fortsätter hon.

Många diakoner och präster i Lunds stift har känt sig frustrerade över att inte kunna hjälpa många av de som vänt sig till kyrkan och stiftet beslutade därför nyligen att satsa 400 000 kronor på juridisk rådgivning i asylärenden under nästa år. Den faktiska kompetensen får man genom ett avtal med Nationella rådgivningsbyrån för asylsökande. Flyktingar och jurister från byrån kommer att resa till stiftet för juridisk hjälp och stöd på plats, men också för att bygga upp en kompetens i stiftets församlingar.

– Ena gången kommer den kanske till Broby, andra till Örkelljunga, nån gång till Malmö och så vidare, säger Eva-Lotta Grantén.

Rådgivningsbyrån har funnits sen 1991 och drivs gemensamt av bland andra Amnesty, Rädda barnen, Caritas och Svenska kyrkan själva.

Beslutet i Lunds stift följer en trend inom kyrkan och liknande initiativ finns eller är på gång på många håll i landet. Bland annat i Stockholms, Linköpings, Skaras, Luleås och Göteborgs stift.

Kristina Hellqvist är Svenska kyrkans nationella samordnare för asylfrågor.

– Vi ser ju att det finns en stor efterfrågan på kompetens och juridisk rådgivning i asylärenden. Vi ser också att många stift satsar på det här nu och går in i samarbeten liknande det som Lunds stift har gjort, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".