Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare SD
Foto: TT
Decemberöverenskommelsen

Karlsson (SD): "Olyckligt för demokratin"

"De övriga partierna har också brutit mot praxis"
1:17 min

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth och riksdagsledamoten Katarina Brännström (M), riktade tidigare under måndagen skarp kritik mot Sverigedemokraterna som de menar orsakade den politiska turbulensen i Sverige. Något Mattias Karlsson, tillförordnad partiledare för SD, avfärdar.

– De övriga partierna har också brutit mot praxis i riksdagen förut vid ett antal olika tillfällen där de tycker att det gynnat dem. Vi ställde egentligen ett ganska modest krav på de övriga partierna om att inte öka nivåerna på invandringen ytterligare från de extrema nivåer vi har i förhållande till vår omvärld och det ville regeringen inte gå med på och därför kände vi oss tvungna att agera på ett sådant sätt så att vi förvaltar förtroendet från våra 800 000 väljare.

Hur ser du på Decemberöverenskommelsen?

– Jag tycker det är olyckligt för demokratin. Vi har redan ett regelverk som är ganska unikt i Europa som gör det väldigt enkelt för en minoritet att styra, nu ska man dra det ännu längre och göra det möjligt för en i princip hur liten minoritet som helst att styra över en majoritet och det bryter ju i grunden mot de grundläggande demokratiska principerna, säger Mattias Karlsson vars parti Sverigedemokraterna kommer att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi kommer lämna in en sådan, vi har inte längre något förtroende för honom, han har brutit löften gång på gång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".