Skördetröska skördar havre. Foto: Staffan Löwstedt/Scanpix
Foto: TT
Sverige

Svårt för unga lantbrukare att få banklån

"Det ska vara en sund och bra affärsidé"
1:25 min

Medelåldern bland lantbrukarna blir allt högre och det behövs fler unga i branschen. Men ekonomin är ett svårt hinder för unga som vill starta lantbruksrörelse. Har man inte ett stort eget kapital är det svårt för de att låna pengar från bankerna. 

För några månader sedan publicerade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) en rapport där de konstaterade att det har blivit allt svårare för mindre och nystartade företag att ta lån.

– Vi har ett regelverk som styr oss och då får inte vi ta den risken som det skulle innebära att låna ut pengar vind för våg, utan vi ska låna till rätt personer och det ska vara en sund och bra affärsidé som de här personerna har, säger Jörgen Karlsson, skog- och lantbruksansvarig på Swedbank Östra Regionen.

Bankernas allt hårdare krav gör att om man inte har ett stort eget kapital är det bara att glömma att låna de många miljoner som krävs för att köpa mark, maskiner och allt annat som krävs för verksamheten.

Men vill man ändå satsa på yrket och inte har de nödvändiga pengarna så finns det enklare alternativ än att starta från noll berättar Jörgen Karlsson:

– Att man hittar kanske en äldre lantbrukare som man kan samarbeta med, man har möjligheten att jobba som F -skattare i början och bygger upp ett kapital som man sedan kan satsa i att börja arrendera en gård eller något liknande, eller också att man jobbar på en gård man har kanske möjligheten gå in som delägare i gården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".