Växjö

Akut behov av bostäder för ensamma flyktingbarn

"Läget är akut"
1:32 min

Det saknas bostäder i Växjö för ensamkommande flyktingbarn. Redan 2015 behövs två nya HVB-hem - platser som inte finns i dag.

– Läget är akut, säger Benny Johansson (M),ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

I dag finns tre HVB-hem i Växjö kommun för ungdomar som flytt hit utan sina vårdnadshavare.
Ett för asylsökande och två för de som fått permanent uppehållstillstånd. Sammanlagt 21 platser.

Men det räcker alltså inte till på långa vägar. Växjö kommun räknar med att det inom de närmaste tre åren behövs 10 till 15 nya HVB - hem.  

– Varav två stycken redan under 2015 med totalt 20 platser, så läget är ytterst besvärligt, säger Benny Johansson.

– Kan vi inte lösa det på hemmaplan måste vi hjälpa dem på annat sätt och då är det externa placeringar som gäller med de nackdelar det innebär, säger Benny Johansson.

Från och med 2015 ska kommunen ta emot 32 ungdomar varje år, från 11 tidigare, säger Benny Johansson som menar att kommunen inte haft en chans att hinna ordna boenden som uppfyller kraven på så kort tid.

– Kommunstyrelsen tillskrev Migrationsverket i mitten av november och begärde anstånd i sex månader för att något lätta på den här svåra situationen, men det blev ”nej” på den anståndsansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".