IVO, en av de instanser man kan vända sig till. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
En av de instanser man kan vända sig till. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Kronoberg

IVO granskar socialtjänstens förhandsbedömningar

"Det är ett angeläget område"
1:06 min

När någon anmäler att ett barn riskerar att fara illa är det kommunens ansvar att snabbt ta tag i frågan. Nu ska IVO, Inspektionen för vård och omsorg, granska förhandsbedömningarna som ska göras inom ett par veckor.

När någon misstänker att något inte står rätt till i en familj med barn, kan vara en granne eller lärare som slår larm till socialtjänsten, så måste kommunen inom två veckor ha gjort en förhandsbedömning som visar om det finns skäl att utreda familjen mera grundligt. Visar det sig finnas ett akut skyddsbehov måste det såklart gå ännu fortare

Inspektörerna på IVO har fått i uppdrag att granska om de här så kallade orosanmälningarna tas på allvar och om kommunerna klarar kravet på två veckor.

– Det är ett angeläget område och vi tycker det är viktigt att den här delen i processen fungerar som det ska och vi vill se hur kommunerna arbetar med det, säger Mattias Nilsson som är inspektör på IVO i sydöstra regionen.

– Det är ju viktigt att vi går ut med besluten så det förankras i den politiska ledningen så man gör en förändring om det är så att vi hittar brister, säger Mattias Nilsson.

Nästa år utvidgas också kartläggningen. I Region syd, där Kronobergs län ingår, kommer flera kommuner få besök av IVO:s inspektörer.

Förhandsbedömningarna är ett av de prioriterade områden som IVO har satt upp under 2015 nationellt.

Bland de prioriterade tillsynsområdena för 2015 finns är också en fråga som kommit upp i Sveriges Radios granskningar under november, nämligen bristen på socialsekreterare och att de inte har tillräcklig erfarenhet för de uppdrag de får.

Även bristen på kontinuitet på grund av den höga personalomsättningen ska sättas under lupp under 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".