Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: TT
Småland

Rikspolisstyrelsen vill flytta utredning av ordningsvakter

"Det måste finnas en trygghet hos de som anmäler"
2:06 min

Polisens utredningar av fall där ordningsvakter är anmälda för brott kan flyttas till avdelningen för särskilda utredningar. Rikspolisstyrelsen vill öka förtroendet hos allmänheten med den förändringen. Idag utreds fallen oftast av enskilda poliser lokalt.

– Det måste finnas en trygghet hos de som anmäler en ordningsvakt att de här anmälningarna tas på allvar, de utreds inte av någon som känner ordningsvakter, utan ska utredas av någon med särskild kompetens. Och inom polismyndigheten är det då de här som jobbar med särskilda utredningar, säger Lars Sjöberg, som är verksamhetschef på Rikspolisstyrelsens rättsavdelning.

Som systemet ser ut idag klassas fall där ordningsvakter är inblandade ofta som ganska enkla brott och därmed utreds de oftast av enskilda poliser lokalt, även fall där ordningsvakterna är anmälda. Det här är ett system där det nästan är inbyggt att man skapar ett missförtroende gentemot allmänheten.

– Det finns en risk att allmänheten tror att kompisar utreder kompisar och därmed står förtroendet på högkant, säger Conny Jörneklint, lagman vid tingsrätten i Kalmar.

Sveriges Radio har pratat med flera personer som har undvikit att anmäla ordningsvakter eftersom de anser att det inte är någon idé.

– Man har inte så där jättemycket att kunna anmäla när man har hamnat i fyllecell, säger en ung man från Kalmar, som tycker att han utsattes för övervåld i samband med ett bråk där han säger att han egentligen inte var inblandad.

– Jag hoppade in och avbröt två personer som bråkade och vakten såg det då som att det var jag som bråkade, så då slängde de in mig i väggen sedan hamnade jag i fyllecell.

En genomgång av ett 70-tal tingsrättsdomar visar att i de sällsynta fall där det görs en motanmälan mot en ordningsvakt så läggs den nästan alltid ner. På rättsavdelningen hos Rikspolisstyrelsen hoppas man nu kunna flytta ansvaret till avdelningen för särskilda utredningar, som idag utreder fall där poliser står anklagade.

Förslaget har tagits fram i samband med att polisen gör om hela sin organisation inför 2015 och Rikspolisstyrelsen har stöd för det hos de flesta polismyndigheter runt om i landet. Men avdelningen för särskilda utredningar har sagt nej, de tycker att de har nog med arbetsuppgifter och vill att Särskilda åklagarkammaren ska säga sitt, och att förslaget ska utredas mer.

– Men eftersom det är det enda alternativ som vi kan hitta med dagens uppdelning så är det det bästa vi kan föreslå, säger Lars Sjöberg som är medveten om att det inte är alla där ute som har förtroende för särskilda utredningar heller.

– En del vill ju inte ens att särskilda utredningar, eftersom det är en del av polisen, ska utreda poliser heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".