En ko på den brittiska ön Jersey.
Samtidigt som mjölkbönderna får mindre betalt ökar kostnaderna för till exempel foder. Resultatet kan bli att hundratals tvingas sluta. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix.
Småland

Särskilt EU-bidrag för unga som satsar på lantbruk

Från och med nästa år kan personer under 40 år som vill satsa på lantbruket få ett särskilt EU-stöd. Stödet ska underlätta för unga att komma in i branschen. 

Siffror från Jordbruksverket visar att totala antalet lantbrukare i Kalmar län har minskat med 12 procent sedan 2000. Minskningen sker framförallt bland de unga lantbrukarna. Och det i sin tur har lett till att en hög andel lantbrukare i är idag 65 år eller äldre.

I hopp om att få fler unga att intressera sig i branschen riktar nu EU ett särskilt stöd som ska gå till de som är under 40 år och startar företag inom lantbruket. 

– I den jordbruksreform som man har beslutat om, och som kommer att träda i kraft nästa år, så finns det en särskild tilläggsersättning för de som är under 40, berättar Harald Svensson som är chefsekonom på Jordbruksverket.

Men trots det nya stödet tror Harald Svensson att antalet lantbrukare fortsätter att minska, och att de som startar företag framöver kommer att satsa på större gårdar för att få lönsamhet i verksamheten.

– Det får vi säkert räkna med att det totala antalet som är verksamma i jordbruket kommer att fortsätta bli färre och färre säger Harald Svensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".