Regiondirektören Martin Myrskog. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Regiondirektören Martin Myrskog. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Landstinget Kronoberg går i graven

"På lite längre sikt kommer det att få lite större betydelse"
1:26 min

I dag går Landstinget Kronoberg i graven. Landstinget, som funnits sedan 1863, blir nu istället Region Kronoberg. Men någon gravöl blir det inte, säger Martin Myrskog som från och med i dag har den nya titeln regiondirektör.

– Nej, det blir det inte. Men det är ett visst vemod ändå får jag säga eftersom Landstinget Kronoberg är ett ganska gott varumärke, så visst känns det lite konstigt.

På vilket sätt kommer vi som bor i Kronoberg att märka att det inte är landstinget längre utan regionen?

– I det korta perspektivet tror jag inte det är så stor skillnad utan sjukvård kommer att bedrivas och kultur kommer att ges och så vidare, men på lite längre sikt kommer det att få lite större betydelse.

För 151 år sedan,1863, bildades Landstinget Kronoberg. Men från och med i dag slås alltså landstinget ihop med Regionförbundet Södra Småland och bildar Region Kronoberg.

Den nya organisationen ska sköta både hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och kulturen och har cirka 5 700 anställda.

Och regiondirektören Martin Myrskog säger att den stora fördelen med sammanslagningen är att det blir en starkare organisation.

– Vi får politiker som blir regionala företrädare och kan driva regionens frågor på ett tydligare sätt än vad man har kunnat innan och det tycker jag är en mycket stor fördel.

Och nackdelen då?

– Jag kan inte se så stora nackdelar mer än det jag sa innan att landstinget är ett väl inarbetat varumärke.

Vad gör ni nu med alla strumpor, filtar, ambulanser, kuvert och sådant som det står Landstinget Kronoberg på?

– Vi kastar dom! Nej, jag skojar bara såklart. Det är klart att vi kommer använda det till det är slut. Vi kommer tömma våra lager och sedan successivt ersätta det med annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".