Anne-Lie Nilsson, ordförande för Lärarförbundets avdelning i Växjö. Foto:Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Anne-Lie Nilsson, ordförande för Lärarförbundets avdelning i Växjö. Foto:Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Lärarfack välkomnar lämplighetstest

"Genom testet får du ju motiverade lärare"
1:36 min

De som ska utbilda sig till lärare eller förskollärare vid Linnéuniversitetet i Växjö kommer från och med nästa höst att få göra ett lämplighetstest. Syftet är att sålla bort de som inte är tillräckligt motiverade eller lämpade och på så sätt höja utbildningarnas status.

– Genom att göra det här lämplighetstestet får du ju motiverade lärare och jag får motiverade kollegor som är duktiga och engagerade. Ibland kommer man ju in på tredjehandsvalet och då har man inte samma motivation, så på så sätt känns det ju bra, säger Anne-Lie Nilsson som är ordförande för Lärarförbundets avdelning i Växjö.

Från höstterminen 2015 ska ett par hundra av de som antagits till förskollärarutbildningen och lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet göra ett lämplighetstest. Det här görs på försök och ingen riskerar att förlora sin plats. Men utfrån detta ska sedan lämplighetstestet finslipas till höstterminen 2016 då det blir skapt läge. Från och med då krävs betyg eller högskoleprov plus klarat lämplighetstest för att komma in på flera av lärarutbildningarna.

Finns det inte en risk att de som ändå skulle vara lämpliga sållas bort med ett enda prov?

– Den risken tar man ju alltid, men jag tror inte att det blir något problem. Det får ju framtiden utvisa för man ska ju utvärdera det här sedan.

Genom att sålla bort de som inte är tillräckligt motiverade eller lämpade för yrket hoppas man höja statusen på utbildningarna. Och också få färre underkända studenter eller studenter som hoppar av vilket kostar pengar för universitetet.

Men ett lämplighetstest innan påbörjad utbildning kan ju också vara bra för den enskilde, menar Anne-Lie Nilsson på Lärarförbundet.

– Det är ju tråkigt för varje enskild person som påbörjar en utbildning att efter ett år komma på att nej, det var nog inte det här jag tänkte mig, och då står man med en massa studieskulder som ska betalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".